Sähkön markkinahinnat edelleen korkealla – odotettua käännettä ei ole tapahtunut

Kuva:

MAINOS - SÄHKÖN KILPAILUTUS -

Suomalaiset ovat saaneet painia kallistuneiden sähkösopimusten kanssa jo viime talvesta lähtien. Vaikka kevättä kohden sähkön tukkuhinnan on ollut tapana laskea, täksi kesäksi odotettua hinnanlaskua ei valitettavasti ole tiedossa.

Suurimpana syynä tähän on ollut Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka on nostanut merkittävästi niin sähkön kuin polttoaineen hintoja ympäri Eurooppaa.

Sähkön kallis hinta tuo epävakautta moniin kotitalouksiin

Sähkön epätavallisen kallis hinta on aiheuttanut huolta monissa kotitalouksissa, sillä sähkölaskujen sopimushinnat ovat nousseet talven aikana reilulla kädellä. Erityisesti sähkölämmitteisille omakotitaloille hintojen nousu on voinut merkitä satojen, ja jopa tuhansien eurojen lisäkuluja.

Talven aikana sähkön hinta kilowattitunnilta nousi paikoittain jopa yli euroon ja kevään aikana tukkuhinta on käynyt väliaikaisesti lähes 30 sentissä kilowattitunnilta. Ero on merkittävä, sillä esimerkiksi viime vuonna sähkön keskihinta oli samaan vuodenaikaan noin 3–5 senttiä kilowattitunnilta.

Pörssisähkön hintavaihtelut ovat nyt aiempaa suurempia ja nopeampia

Sähkön päivähinnoissa on esiintynyt historiallisen suuria eroja, ja esimerkiksi aamuyöstä sähkö voi olla lähes puoli-ilmaista, kun taas viikon kysytyimpinä aikoina, kuten arki-iltoina, sähkön hinta saattaa pompata reilusti yli 20 senttiin kilowattitunnilta.

Nämä muutokset näkyvät nopeasti juuri pörssisähköön sidotuissa sopimuksissa, minkä vuoksi monet pörssisähköä kuluttavat kotitaloudet ovat toden teolla joutuneet katsomaan, mihin aikaan kodinkoneita kannattaa pyörittää tai saunaa lämmittää.

Tilanne on vaikea, sillä sähkön korkea tukkuhinta on nostanut kaikkien sähkösopimusten hintoja, riippumatta siitä, onko kyseessä pörssisähkö vai muun tyyppinen sopimus. Esimerkiksi nyt uusittavasta kahden vuoden määräaikaisesta sopimuksesta joutuu mitä todennäköisimmin maksamaan jopa kolmin- tai nelinkertaisen hinnan.

Millainen sähkösopimus kannattaa nyt valita?

Poikkeuksellisten aikojen vuoksi kaikki sähkösopimukset ovat nyt kalliimpia kuin aikaisemmin. Vaikka kevään aikana hintoihin odotettiin helpotusta, sähkö on edelleen historiallisen kallista.

Ukrainan sodan vuoksi kallistunut maakaasu on tärkeä osa energiantuotantoa Keski-Euroopassa, ja koska Keski-Euroopan sähkömarkkinat vaikuttavat myös Pohjoismaissa myytävän sähkön hintaan, maakaasun niukkuus ja kalleus heijastuvat myös kotimaan markkinoihin.

Hinnoitteluperusteet kannattaa aina lukea ennen sopimuksen tilaamista

Vaikka sähkösopimuksen valinnassa huomio kiinnittyy yleensä ensimmäisenä sähkön hintaan, nyt kannattaa olla tarkkana nimenomaan sähkösopimustyypin kanssa. Sähkön ollessa ennätyksellisen kallista, on tärkeää selvittää, millainen sähkösopimus soveltuu parhaiten omaan kulutukseen ja asumismuotoon.

Esimerkiksi määräaikainen sopimus suojaa yllättäviltä hinnannousuilta. Nämä sopimukset ovat kuitenkin nyt niin kalliita, että niihin kannattaa hankkia lähes poikkeuksetta vaihtoturva jonka avulla sopimus voidaan päivittää myös määräajan puitteissa edullisempaan ilman lisäkuluja.

Sopivin sopimustyyppi riippuu sähkönkulutuksesta

On tärkeää selvittää, kuinka suuri sähkönkulutus omassa taloudessa tällä hetkellä on. Kun kotitalouden sähkönkulutus on arvioitu mahdollisimman tarkkaan, omiin tarpeisiin sopivan sähkösopimuksen löytäminen on yleensä helpompaa.

Esimerkiksi pakettihintojen kohdalla tämä merkitsee sitä, että paketin yli menevästä sähköstä ei tarvitse maksaa maltaita. Samaan aikaan on myös tärkeää, ettei tule ottaneeksi omaan käyttöön liian suurta pakettisopimusta.

Edullisin sopimusvaihtoehto löytyy vertaamalla

Sähkösopimusten huolellinen vertailu voi auttaa löytämään sopimuksen, joka soveltuu parhaiten omaan käyttöön. Vaikka vuoden takaisia edullisia hintoja ei löydä enää miltään sähköyhtiöltä, on markkinatilanne tästä huolimatta tärkeää kartoittaa ennen uuden sopimuksen tilaamista. Sähkön hintojen yleinen nousu on jopa kasvattanut hintaeroja eri sähköyhtiöiden välillä.

Kun hinnat ovat korkealla, myös omaan sähkönkulutukseen on syytä kiinnittää entistä parempaa huomiota.  Erityisesti pörssisähkön kohdalla sähkönkulutusta kannattaa optimoida vuorokauden edullisemmille tunneille.

Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset tuovat sähkösopimuksen päivitykseen joustavuutta, mutta määräaikaiset sopimukset ovat yleensä edullisempia. Näinä poikkeuksellisina aikoina määräaikainen sopimus kannattaakin solmia aina vaihtoturvan kanssa, jolloin sopimusta on mahdollista vaihtaa myös määräajan sisällä, jos sähkön hinta alkaa laskea. Kesän aikana sähkön hinta näyttäisi kuitenkin pysyttelevän korkealla, joten monen kuluttajan katseet kääntyvät nyt ensi syksyyn ja talveen.