5 vinkkiä: Näin varaudut pahan päivän varalle

MAINOS -

Pandemia oli muistutus siitä, että elämässä voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, jotka vaikuttavat talouteen melko voimakkaasti. Pandemian vaikutukset tulevat vaikuttamaan monen perheen talouteen vielä pitkään, ja moni kuivin jaloin selvinnytkin on alkanut pohtimaan kuinka voisi turvata oman tilanteen jos esimerkiksi työpaikka menisi yllättäen alta.

 

Tässä parhaat vinkit siihen, kuinka turvaat taloutesi erilaisia yllättäviä tilanteita vastaan.

 

-1. Työttömyyskassan jäsenyys

- Moni suomalainen on ammattiliiton ja työttömyyskassan jäsen, mutta ei välttämättä edes tiedä kuinka suuri ero on Kelan maksamalla peruspäivärahalla ja työttömyyskassan ansiopäivärahalla. Perupäiväraha on alle 34 euroa päivässä huolimatta siitä, paljonko palkkasi on ollut ennen työttömäksi jäämistä. Kuukaudessa peruspäiväraha on siis noin 700-775 euroa, riippuen kuinka monta arkipäivää kuukaudessa on.

- Ansiopäiväraha puolestaan on esimerkiksi 3000 euron tuloilla (ilman lapsia) 78 euroa, eli ero on valtava verrattuna peruspäivärahaan. Muista, että oikeus työttömyyskassan etuuksiin edellyttää, että olet ollut kassan maksava jäsen jonkin aikaa ennen työttömyysjaksoa. Jakso on vähintään 6 kuukautta. Työttömyyskassaan kannattaa siis hakea jäseneksi hyvän sään aikana, sillä työttömyyden ollessa edessä on liian myöhäistä.

-2. Vakuutukset kuntoon

- Vakuutukset voivat hyvän sään aikana tuntua turhalta kustannuserältä, mutta niihin pätee sama sääntö kuin työttömyyskassaankin: kun vahinko on sattunut, on myöhäistä ajatella vakuuksia. Valtaosa työssäkäyvistä saa terveyspalvelut yksityisen lääkäriaseman kautta, mikä usein nopeuttaa hoitoon pääsyä. Jos olet jäämässä työttömäksi, voi tuntua tarpeettomalta ottaa vastuulle lisää kustannuksia, mutta esimerkiksi terveysvakuutus voi antaa työnantajan tarjoaman työterveyshuollon tasoisen lisäturvan. Muista, että vakuutuksen voi aina irtisanoa kun pääset takaisin töihin.

- Terveysvakuutuksen lisäksi moni pankki tarjoaa asuntolaina-asiakkaille vakuutusta työttömyyden varalle. Tämä vakuutus voi kattaa asuntolainan kuukausittaiset kustannukset osittain tai kokonaan jos jäät työttömäksi. Jos sinulla ei vielä ole tällaista vakuutusta, kannattaa kysyä tarjoaako pankkisi sellaista ja millä ehdoilla.

Jos sinulla on muita lainoja, kuten vakuudettomia luottoja, jotkin pankit tarjoavat myös näille takaisinmaksuturvaa työttömyyden tai sairauden varalta. Kysy pankilta onko sellainen tarjolla ja voiko sen liittää lainaasi jälkikäteen.

-3. Karsi kustannuksia 

Sen lisäksi, että lainoille voi usein ottaa erilaisia vakuutuksia, voi olla hyvä käydä itsellä olemassa olevat luotot ja lainat läpi ja harkita, miten niistä selviäisi työttömyyden tai sairauden tullessa vastaan. Suosittu tapa karsia kustannuksia onyhdistää lainat yhdistelylainalla, eli maksaa kaikki pienet luotot, vipit ja osamaksut pois yhdellä isommalla lainalla. Tämä pienentää usein kuukausittaisia kustannuksia huomattavasti, ja vapauttaa käyttöön jäävää rahaa esimerkiksi puskurirahaston kerryttämiseen.

Myös lainojen yhdistämisen suhteen pätee sama sääntö kuin vakuutusten ja työttömyyskassan kohdalla: on tärkeää, että hoidat asian kuntoon hyvän sään aikana, sillä esimerkiksi työttömyyden osuessa kohdalle lainan saaminen voi olla vaikeaa, jollei mahdotonta. Pankit nimittäin vaativat säännöllisiä tuloja voidakseen hyväksyä lainahakemuksen, joten älä jätä sitä viime hetkeen. Lainojen yhdistämisellä on lisäksi se etu, että oman talouden hallinta helpottuu huomattavasti kun monen laskun sijaan postiluukusta kolahtaa vain yksi.