Miten kulutusluottoon kannattaisi suhtautua?

Kuva:

MAINOS -

Kulutusluotto on alle viiden vuoden laina, joka on tarkoitettu lyhytaikaiseen rahan lainaamiseen. Yleensä kulutusluottoa otetaan, jos tarvitaan rahaa esimerkiksi sisustukseen, kodinkoneisiin, remonttiin tai auton ostamiseen. Kyseessä ei ole kuitenkaan täysin riskitön laina, sillä eri lainan tarjoajien vaatimuksilla ja koroilla on eroja. Näihin ominaisuuksiin lainanottajan on kiinnitettävä huomiota, jos hän harkitsee kulutusluoton ottamista.

Mikä on kulutusluotto?

Kulutusluotto on siis laina yritykseltä tai pankilta otettava aina, joka on tarkoitettu nimensäkin mukaisesti kulutukseen. Ei siis ole sinänsä väliä, mihin lainan käyttää, mutta yleensä kohteina ovat erilaiset isommat kohteet, kuten lomamatkat ja auton ostaminen.Kulutusluotto pitää maksaa takaisin alle viidessä vuodessa. Se ei siis ole mikään pikavippi, mutta toisaalta sillä sen maksuaikataulu on usein tiukempi kuin monilla muilla lainoilla. Toisaalta monet pankit tarjoavat kulutusluottoa vakuudellisena myös pidemmällä aikavälillä maksettavaksi.

Onko itsellä varaa ottaa lainaa?

Ensinnäkin lainanottajan on aina mietittävä, pystyykö hän edes ottamaan lainaa. Kulutusluotto on nimittäin lyhytaikainen laina, joka pitää pystyä maksamaan takaisin muutamassa vuodessa. Kyseessä ei siis ole mikään nopea ratkaisu talousongelmiin. Yleensä lainaa ei edes anneta, jos lainanottajan tilanne vaikuttaa kovin epävakaalta. Lainanottajan on siis otettava huomioon se, miten vakaa hänen sen hetkinen taloustilanteensa on.

Voiko projektin hoitaa säästämällä rahaa?

On myös hyvä miettiä, onko lainaa ylipäätänsä tarpeellista ottaa. Joskus paras ystävämme voi olla kärsivällisyys, jota tarvitaan erityisesti rahan säästämisen yhteydessä. Projekti, johon lainaa haluaa ottaa, voisi toteutua myös hyvän säästösuunnitelman avulla. Tällöin ei lainaa välttämättä tarvitsekaan ottaa. Jos julkisen liikenteen käyttäminen ei ole ongelma, voi esimerkiksi auton ostaminen jäädä odottamaan. Myös lomamatkat eivät ole mitään kiireellisiä kuluja, joita varten kannattaa mieluummin säästää.

Kulutusluottoja on vakuudellisia ja vakuudettomia

Kaikki kulutusluotot eivät ole samanlaisia, vaan niitä löytyy kahta eri tyyppiä; vakuudellinen ja vakuudeton laina. Vakuudellinen laina on sellainen, jossa lainanottaja voi laittaa esimerkiksi kesämökkinsä tai autonsa vakuudeksi. Jos lainaa ei siis pystykään maksamaan takaisin määräaikaan mennessä, joutuu hän luovuttamaan vakuuden pankille.

Vakuudeton laina on hieman riskialttiimpi vaihtoehto, eikä sitä voi ottaa isoja summia kerrallaan. Jos tätä lainaa ei maksa takaisin, joutuu lainanottaja velkoihin ja tämä jättää huonon jäljen pankkirekisteriin. Jos vakuudetonta lainaa ei siis maksa ajoissa, voi se vaikeuttaa esimerkiksi asunnon ostamista tai uuden lainan ottamista tulevaisuudessa.

Korolla ja vakuudella on väliä

Vakuuksiin ja korkoihin on myös erittäin tärkeää kiinnittää huomiota. Niiden suuruus vaikuttaa siihen, millä aikataululla laina on maksettava takaisin ja miten isoksi takaisinmaksettava summa kasvaa. Yleensä vakuudettomilla lainoilla on tiukempi aikataulu kuin vakuudellisilla ja vakuudettomien lainojen korko on myöskin korkeampi. Yleensä kulutusluottojen korot vaihtelevat 9-30% välillä. Vaikka prosenttiosuus saattaa vaikuttaa pieneltä, kasvaa takaisinmaksettavan lainan suuruus yllättävän nopeasti lyhyessäkin ajassa.

Kun vertailee eri pankkien ja lainayritysten tarjoamia lainoja, pitää ottaa huomioon, millainen käytäntö heillä on korkoihin ja vakuuksiin liittyen. Tätä tietoa voi siten käyttää hyväksi, kun laatii oman lainasuunnitelman.

Kulutusluotto sopii vakaaseen taloustilanteeseen

Yleisesti voisi sanoa, että lyhytaikaista lainaa ei kannata ottaa, jos oma taloudellinen tilanne ei ole vakaa. Hyvän lainasuunnitelman avulla kulutusluoton pystyy kuitenkin maksamaan ajallaan takaisin.