"Perheemme innostui heti Lato-malliston tyylistä”

Ruutuikkunat sopivat maalaismaisemaan ja antavat Lato-kodille aivan uudenlaisen ilmeen.
Ruutuikkunat sopivat maalaismaisemaan ja antavat Lato-kodille aivan uudenlaisen ilmeen. Kuva:

MAINOS

Pietarsaaressa Kisorintiellä asuu onnellinenLillqvistin-Cederholmin perhe. Yksi syy onnellisuuteen on juuri valmistunut, heidän toiveidensa mukaisesti räätälöity uusi kotiKannustalon Lato-mallistosta.

- Meillä omakotitalohaave on elänyt muutaman vuoden, Robert kertoo.

Haaveesta alkoi tulla totta, kun perhe hankki tontin metsän reunasta Kisorintieltä, muutama kilometri Pietarsaaren keskustasta lounaaseen.

Paikka on monelta kantilta ihanteellinen perheelle: Äiti-Linn on tottunut asumaan kaupungissa ja isä-Robert viihtyy taas maaseutumaisessa miljöössä.

- Saimme tontin, missä kummankin toiveet täyttyvät. Luontoa on aivan vieressä, mutta toisaalta matkaa esimerkiksi Pietarsaaren torille on vain kolmisen kilometriä, Linn kuvaa.

Perhe kävi hakemassa inspiraatiota omaan isoon projektiinsa kolmilta asuntomessuilta. Tavoitteena oli saada ideoita unelmiensa kotiin, muun muassa talomallin, huoneratkaisujen sekä sisustuksen suhteen. Haaveissa oli löytää sellainen rakennustyyli, mikä olisi selkeälinjainen, mutta sopisi luontevasti maalaismaisemaan.

- Alkuvaiheessa ihastuimme Kannustalon Pohjanmaa-malliin, mutta vaaka kallistui lopulta Lato-tyyliin muun muassa neliömäärän perusteella.Lato-malleissa olevat neliöt riittävät meidän perheellemme, Linn jatkaa.

Perheen taloprojekti alkoi konkreettisesti vuoden 2018 lopulla talopaketin suunnittelulla sekä rakennuslupa-asioilla. Kodin huoneistoala on noin 149 m2. Siihen mahtuu iso olohuone-keittiö-ruokailutila ja neljä makuuhuonetta. Lämmityksessä päädyttiin maalämpöön ja vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Talossa on koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Sitten alkoi rakentaminen: Tontilla ollut vanha rakennus purettiin ja pohjatyöt uudelle rakennukselle tehtiin. Kannustalon seinäelementtien pystytys oli ajankohtainen heinäkuun alussa 2019.

- Elementtien suunnittelu ja aikataulutus ihan paikalleen asti etenivät todella jouhevasti. Torstaiaamuna alkoi elementtien asennus ja perjantaina alkuillasta talo oli valmiina aluskatteineen. Saimme talopakettiin kaikki toivomamme, meitä miellyttävät muutokset, Robert kiittelee.

Tavanomaiseen Lato-mallistoon Linn ja Robert halusivat muutamia muutoksia. Esimerkiksi ikkunapintaa tuli isoon olohuone/keittiöön perusmallia enemmän.

Skandinaavinen suuntaus näkyy uuden kodin sisustuksessa laajalti: Isot ikkunat, lähes jokaisessa huoneessa, sekä pelkistetty, luonnonläheinen tyyli tekevät talosta modernin.

Kodin eräänlainen sydän on tilava keittiö/olohuone -kokonaisuus: Siinä tilanjakajana toimii runsaat kaksi metriä pitkä saareke, missä on muun muassa liesituuletin. Vajaan kymmenen hengen ruokailuryhmä on saarekkeen vieressä olohuoneen puolelle siirryttäessä.  Niin ruokailuryhmän vieressä kuin lähes koko olohuonetilassa on lattian asti ulottuvat näyttävät ruutuikkunat.

Linn ja Robert, millaisia asioita taloprojektia vasta suunnittelevien kannattaa ottaa erityisesti huomioon?

-Aikatauluissa kannattaa ottaa kaikki mahdolliset asiat huomioon. Meillä pohjatöiden tekemiselle loi omia haasteita lähitielle keväällä kelirikon aikaan tullut painorajoitus, juuri silloin kun raskaiden kaivinkoneiden ja sepelikuormien piti ajaa tontille. No…, me muutimme aikatauluja, Linn kertoo.

- Itse rakentamisen, elementtitoimitusten yms. aikataulut pitivät täsmällisesti, Robert jatkaa.

Alkavana kesänä perhe jatkaa taloprojektia muun muassa pihan laittamisella. Harva talomalli sopisi yhtä hyvin metsänreunaan kuin tumman harmaalla maalattu Kannustalon Lato.

Lisää kuvia löydät perheen instatililtä @kisorlato

Tutustu muun muassa rakennuksen pohjakuviin Kannustalon sivuilla >>

Kannustalon Lato-mallistosta yleisesti laajemmin >>