Kaksi käytännön vinkkiä henkilökohtaisen talouden kehittämiseen tulotason pysyessä muuttumattomana

Kuva:

MAINOS

Ymmärsimmepä rahan ja talouden merkityksen omassa elämässämme tai emme, se on joka tapauksessa yksi merkittävimmistä asioista koko elämämme kiertokulun aikana. Voisi jopa todeta niin, että henkilökohtaisen talouden ylläpito on yksi osa ihmisen perustarpeita. Koululaitokset ympäri maailman ovat vihdoin ja viimein heränneetlisäämään talousopetusta oppilaille opetussuunnitelmia tehdessään. Se antaa uskoa siihen, että asiat ovat kääntymässä hiljalleen oikeaan suuntaan myös tulevaisuuden aikuisten osalta.

Mutta siihen menee vielä laskentatavasta riippuen 10 - 20 vuotta ennen kuin todellista muutosta alkaa syntymään yhteiskuntatasolla. Ei ole myöskään fiksua jäädä laakereilleen lepäämään ja odottelemaan muutoksen tapahtumista. Me voimme jokaikinen yksilö vaikuttaa siihen oman elämänsä tärkeimpään talouteen - eli omaan talouteen. Oman taloudenhoito vaatii vastuunottoa. Vastuunotto on yksi tärkeä porras kohti oman elämän haltuun ottamista. Vastuunoton ohella myös käytännön vinkit ja niksit ovat kultaakin arvokkaampaa.

Käymmekin tämän alustuksen pohjalta käsiksi tässä artikkelissa kahteen käytännön tärppiin henkilökohtaisen talouden kehittämiseksi, jotka voit ottaa käyttöön heti tekstin luettuasi.

Vinkki #1 - Budjetointi

Ensimmäinen vinkki oman talouden kehittämiseen on yksinkertaisesti sanoen budjetointi. Budjetin laatiminen tarkoittaa käytännössä kirjanpitoa oman talouden luvuista. Budjetointi vaatii paljon kurinalaisuutta. Sen vuoksi se onkin ehkä se tärkein niksi oman taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Budjetin ylläpitämiseen on monta vaihtoehtoa, eikä sitä pidä ajatella liian monimutkaisena tai aikaa vievänä toimenpiteenä. Sitä voi toteuttaa monella eri tavalla ja aikajanalla. 

Lyhyin budjetin aikajakso on yleisellä tasolla puhuttaessa yksi päivä. Se voi kuitenkin olla monelle työssäkäyvälle taholle liian raskas vauhti säännöllisesti ylläpidettäväksi. Tämän vuoksi viikko- tai kuukausitasolla ylöskirjattavat tulot ja menot ovat monille paljon suotuisampi vauhti. Helppo niksi tähän on se, että jos saat palkan kahden viikon välein, voit ylläpitää viikkobudjettia. Mikäli palkka puolestaan kilahtaa tilille kerran kuudessa, on suositeltavaa budjetoida luvut kuukausittain. Toki tähän päätökseen vaikuttaa myös oman henkilökohtaisen talouden nykyinen tilanne - ja se, kuinka massiivisia muutoksia pitää tehdä. 

Pieni pikavippi voi nimittäin joskus tulla todella tarpeeseen. Tällöin on tärkeä tehdä vertailu huolella, ettet joudu maksamaan turhaan liikaa. Nämä kulut on toki myös lisättävä budjettiin.

Budjetti on mahdollista toteuttaa seuraavin keinoin:

-

Perinteinen kynä & paperi -menetelmä

-

Tietokoneen taulukkolaskentaohjelma

-

Microsoft Excel

-

Apple Numbers

-

Google Sheets

-

Internetistä löytyvät sovellukset

-

Finazilla

-

YT23 Kassabudjetti

-

Mobiilisovellukset

Vinkki #2 - Menojen karsiminen

Toinen vinkki oman henkilökohtaisen talouden kehittämiseen on menojen karsiminen. Menojen karsiminen tulee nimenomaan jo tässä vaiheessa kehittämistä ennen tulojen kasvattamista. Syy tähän on se, että kuka tahansa meistä kykenee karsimaan menojaan, vaikka tulojen kasvattamiseen ei rahkeet riittäisikään. Moni saattaakin muistaa vanhan kotimaisen talouteen liittyvän sanonnan, joka kuuluu näin: Ei ne suuret tulot vaan pienet menot.

Tässä sanonnassa piileekin totuuden hedelmällinen siemen. Jos oma talous on tällä hetkellä retuperällä, moni lähtee hakemaan ratkaisua suuremmista tuloista. Mikäli oma ajatusmaailma ei ole kuitenkaan muuttunut rahan määrän äkillisen kasvun seurauksena laisinkaan, tällöin voi herkästi käydä niin, että kulut kasvavat samaa vauhtia - tai jopa lujempaa - suuremmaksi. Siinä tapauksessa juuri mikään rahamäärä maailmassa ei kykene tyydyttämään näitä tarpeita. 

Menojen karsiminen on suositeltavaa aloittaa sellaisista tapauksista, jotka eivät suoraan liity elämän välttämättömimpiin tarpeisiin. Tällaisiin asioihin kuuluvat mm. asuminen, terveys ja perheen hyvinvointi. Kun kaikki muut osa-alueet on kriittisesti käyty läpi tarkan budjetoinnin avulla, eikä haluttua muutosta ole muutamien kuukausien aikana tapahtunut, on myös näistä tärkeimmistä seikoista mahdollista tinkiä.

Finbinon kattava lainanvertailupalvelu pitää huolen siitä, että jos ja kun sellainen tilanne tulee eteen, että pikavippi luottotiedottomalle on vaihtoehtona, ajankohtaista tietoa on tarpeeksi saatavilla.

Lopuksi

Kävimme tässä artikkelissa läpi kaksi tehokasta vinkkiä oman talouden kehittymiseen tulojen pysyessä muuttumattomana. Nämä niksi olivat kaikessa yksinkertaisuudessaan budjetointi ja menojen karsiminen. Jos otat tässä artikkelissa esitellyt tärpit käyttöön omassa elämässäsi, tulet varmasti huomaamaan positiivisia muutoksia pankkitililläsi. Ja mitä parasta - nämä vinkit eivät vaadi työpaikan vaihtoa tai palkankorotuksen vaatimista!