MAINOS

Junnaako urasi paikallaan? Näillä neuvoilla saat etenemiseen vauhtia

MAINOS


Haluaisitko tehdä kiinnostavampaa työtä tai ansaita enemmän rahaa? Urakehitys voi joskus tyssätä yllättävän helposti hoidettaviin asioihin. Jos työsi tuntuu alituiselta tervanjuonnilta tai koet kykyjesi menevän hukkaan, tee asialle jotain. 

Ennen toimenpiteisiin ryhtymistä sinun täytyy määritellä tavoitteesi tarkasti. Minkälaisessa työssä näet itsesi vuoden, viiden vuoden tai kymmenen vuoden päästä? Kun urasuunnitelmasi on selkeä, on sinun paljon helpompi löytää keinot haaveittesi toteuttamiseen. 

Satsaa koulutukseen

Tuntuuko sinusta, että tulit aikoinaan valinneeksi täysin väärän ammatin tai haluaisitko hakea oman alasi töitä toiselta erikoistumisalueelta? Jos unelmiesi työ on parista paperista kiinni, älä anna koulutuksen puutteen estää haaveitasi toteutumasta.

Aikuisena opiskelu merkitsee usein tulotason putoamista. Työssäkäyvä ei ole yleensä oikeutettu tukiin, ja monet erikoiskoulutukset ovat maksullisia. Jos haaveet ovat rahasta kiinni, voi apu löytyä vaikkapa järkevästi kilpailutetusta lainasta tai pikaluotosta. Jos lisäkoulutus tulee merkitsemään mahdollisuutta parempiin palkkatuloihin, tulee siihen satsaaminen maksamaan itsensä nopeasti takaisin.

Uskalla heittäytyä haasteisiin

Kehittyminen vaatii yleensä astumista pois omalta mukavuusalueelta. Kun haluat esimerkiksi edetä rivityöntekijästä esimiesasemaan, sinun täytyy olla valmis sen mukanaan tuomiin haasteisiin. 

Jos haluat edetä korkeampaan asemaan omalla työpaikallasi, lähde rohkeasti mukaan uusiin projekteihin ja keskity tekemään tuloksia. Palkankorotuksen tai ylennyksen pyytäminen onnistuu helpommin, jos sinulla on selkeitä näyttöjä osaamisestasi. Niiden saamiseksi ei riitä, että kyhjötät huomaamattomana työpöytäsi takana.

Vältä liikaa itsekritiikkiä

Moni jättää hakematta uuteen työpaikkaan, jos kaikki ilmoituksessa vaaditut ehdot eivät täyty. Usein oikea asenne ja vahva motivaatio ovat kuitenkin muodollista pätevyyttä tärkeämpiä, joten älä suotta kainostele. Työtä hakiessa ei toki silti kannata sortua suoranaiseen valehteluun.

Verkostoidu

Uudet mahdollisuudet avautuvat yllättävän usein suhteiden kautta. Jotta joku osaisi suositella sinua uuteen tehtävään, täytyy hänen myös olla tietoinen olemassaolostasi. Uusien suhteiden luomisessa kannattaa siis olla aktiivinen – muuallakin kuin Facebookissa.

Yhteyksiä saa luotua helposti oman alan tilaisuuksissa ja koulutuksissa. Joskus ovet kuitenkin avautuvat täysin yllättävien väylien kautta, esimerkiksi urheiluharrastuksen parissa tai koulun vanhempainillassa. Suhteiden käyttö saattaa kuulostaa laskelmoivalta, mutta muista, että tosiasiassa kukaan ei tule suosittelemaan sinua vasten tahtoaan. 

Älä pidä osaamistasi vakan alla

Joskus uralla eteneminen voi tyssätä silkkaan vaatimattomuuteen. Työnhakijana sinun on osattava nimetä vahvuutesi ja erottua jollakin tavalla muista hakijoista. Jos et itse ota puheeksi erityisosaamistasi tai vahvaa haluasi oppia uusia asioita, on niitä vaikeaa päästä hyödyntämään.

Älä siis kainostele työhakemuksessasi tai LinkedIn-profiilissasi, vaan anna raikaa. Työnantajat arvostavat muodollisen pätevyyden lisäksi myös harrastuneisuutta ja idearikkautta, joten älä jätä markkinoimatta myös ”toisarvoisia” vahvuuksiasi.

Yhteistyössä on voimaa

Harvassa työssä voi menestyä täysin omin avuin. Vaikka asiantuntijuutesi olisi huipputasoa, voi urakehitys tyssätä liian itsekeskeiseen asenteeseen. Joskus esimerkiksi ylennys voi olla kiinni vain siitä, että sinua ei koeta vahvaksi tiimipelaajaksi tai mukavaksi työkaveriksi. Huippuosaaminen ei välttämättä tarkoita, että olisit esimerkiksi hyvä johtaja.

Keskity siis kyynärpäätaktiikan sijaan hakemaan voimaa yhteistyöstä. Kuuntele, kommunikoi ja anna arvostusta myös muille. Positiivisen ilmapiirin luominen edesauttaa kaikkia – työyhteisön lisäksi myös omaa itseäsi. Kun jaat osaamistasi ja tietoasi, ja myös muut tulevat auttamaan sinua.

Valitse yritys oikein

Jos tähtäimessäsi on edetä pitkäjänteisesti urapolkua pitkin, älä haaskaa energiaasi vääränlaisiin yrityksiin. Jotkut työpaikat kannustavat työntekijöitään jatkuvasti sisäiseen urakehitykseen sekä osaamisen kehittämiseen. Kun siis valitset työpaikkasi alusta pitäen oikein, on uralla eteneminen huomattavasti helpompaa.

Saat yrityksen kulttuurista selvää helpoiten puhumalla sen aikaisempien tai nykyisten työntekijöiden kanssa. Jos tämä ei ole mahdollista, etsi asiasta tietoa firman nettisivuilta tai googlaamalla.

Ole määrätietoinen

Jos haluat aidosti muutosta, ole valmis näkemään sen eteen vaivaa. Liian usein ihmiset keskittyvät tekemisen sijaan valittamiseen. Työ vie kuitenkin suuren osan valveillaoloajasta, joten epätyydyttävässä työssä kitkutteleminen on silkkaa elämän haaskausta.