Paikallisuutiset

"Ihan heti ei auta luovuttaa" – Öja-Marketin kyläkauppias Heli Maunula palasi lapsuusmaisemiin ja pohtii nyt kuumeisesti, mistä löytyisi uutta tuloa pitkien talvikuukausien ajaksi

Kokkolan Pirskeristä vähintään kuutena päivänä viikossa kaupungin toiselle puolelle Öjaan ajelevaHeli Maunula aloittaa työpäivänsä täyttämällä leipomosta hakemiaan sämpylöitä. Työmatka ja aamurutiinit ovat olleet miltei samoja jo hieman yli vuoden ajan.

Maunula osti kyläkaupan Rantatien varrelta viime vuoden elokuussa ja remontoi sen miehensä Pekan kanssa mieleisekseen. 1-vuotisjuhlakahveja Öja-Marketissa juodaan marraskuun viimeisenä lauantaina.

Kyläkaupat elävät pitkälti kesäasukkaiden varassa, huvila-alueilla ja pienillä paikkakunnilla, joihin ihmiset muuttavat lomallaan vähän pitemmäksi aikaa. Kesällä Öjankin asukasmäärä kolminkertaistuu, ja vastaavasti tienoo hiljenee erityisesti vuoden ensimmäisten kuukausien ajaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kieltämättä minua vähän huolestuttaa se, että kyläkauppojen tilanne on valtakunnallisesti niin huonolla hapella. Me ainakin teemme kaikkemme, että saadaan kyläkauppa pidettyä hengissä, Maunula sanoo.

Kesäkausi oli aivan ihana ja odotan jo nyt tulevaa kesää kuin kuuta nousevaa. Heli Maunula kauppias, Öja-Market

Öja-Marketin kyläkauppias ideoi jatkuvasti, ja mistä löytyisi uutta tuloa pitkien talvikuukausien ajaksi. Kaupan pidon lisäksi pitää olla valmis tekemään kaikenlaista muutakin.

– Se sopii minulle, pidän työstäni todella paljon. Se on hirveän luovaa ja monipuolista, opin paljon uusia asioita joka päivä. Turvaa tuo sekin, että meillä on Pekan kanssa ammattitaitoa myös tehdä jotain aivan muuta, jos toteamme ettei homma lopulta toimi.

Maunula on miehineen myös päättänyt, että aivan heti ei periksi anneta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pitäähän tässä nyt vielä ainakin pari vuotta katsoa, kuinka homman saa parhaiten toimimaan. Kesäkausi oli aivan ihana ja odotan jo nyt tulevaa kesää kuin kuuta nousevaa.

Talvikaudelle on vain yksinkertaisesti pakko miettiä jotain lisäpalveluja.

– Verkkokauppa ja ruokakassipalvelu ovat nyt ainakin viime aikoina olleet vahvasti mukana suunnitelmissa, Maunula kertoo.

Aivan yksinkertainen yhtälö ei kuitenkaan ole. Monella kyläkaupalla on vaikeuksia pitää toimintaansa kannattavana ja samalla kehittää palveluitaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyläkauppojen määrä on laskenut jo pitkään. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan niitä on nykyisellään parisataa, ja määrä vähenee noin 30 kaupan vuosivauhtia.

Sen takia maa- ja metsätalousministeriö on varannut tälle vuodelle miljoona euroa harvaan asuttujen kyläkauppojen tukemiseksi. Tukeen oikeutettuja maaseutukauppoja on koko maassa noin sata.

Paikallisten kyläkauppojen rooli maaseudulla on tärkeä. Ne tuovat seudulle palvelujen lisäksi elinvoimaa ja hyvinvointia, ja ovat monesti kyliensä keskuksia.

– Monipalvelukeskuksina ne tuovat välttämättömät peruspalvelut lähelle asukkaita ja yrityksiä, perusteli maa- ja metsätalousministeriJari Leppä syrjäisille kyläkaupoille kohdennetun tukikokeilun aloittamista.

Useimmilla kyläkaupoilla on lisäpalveluina esimerkiksi Veikkauksen, Postin tai Matkahuollon piste.

Jos Ruokaviraston kautta haettavasta kyläkauppatuesta saadaan hyvin kokemuksia, maa- ja metsätalousministeriön mukaan on mahdollista että käytäntöä jatketaan ja laajennetaan.

Öja-Marketkin myy elintarvikkeiden ja päivittäistavaroiden lisäksi polttonesteitä, myymälän tiloissa on Postin itsepalveluautomaatti Smartpost, pihalta löytyy Rinki-kierrätyspiste ja SPR:n kontti vaatteille.

– Keräys- ja kierrätyspiste sopii hyvin yksiin meidän ajatustemme kanssa. Se on nykyaikaa. Mietimme esimerkiksi, pitäisikö siirtyä kokonaan paperikasseihin. Oma kauppa on aivan meren läheisyydessä, eikä ajatus meidän logolla varustetusta muovikassista meressä viehätä yhtään, Öja-Marketin kauppias toteaa.

Fakta

Kyläkauppatuki

Kyläkaupat monipalvelukeskuksina -tukihaku avattiin syyskuussa. Tukea voi hakea lokakuun loppuun saakka.

Ruokaviraston myöntämä tuki on tarkoitettu harvaan asutun maaseudun kyläkauppojen toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Kokeilua varten on valtion vuoden 2019 talousarvioon varattu miljoonan euron määräraha.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä