Paikallisuutiset

Ylivieska ja Kalajoki rikkovat lakia – Koulupsykologeista on huutava pula: Ylivieskassa toisen asteen opiskelijat joutuvat pärjäämään kokonaan ilman koulupsykologipalveluita

Psykologiliitto suosittelee yhdelle koulupsykologille 600–800 oppilasta ja korkeintaan kolmea toimipistettä. Useat kunnat eivät kuitenkaan yllä lähellekään suosituksia. Kalajoen kaupungin koulupsykologiTalvikki Isomaan vastuualueeseen kuuluvat kaikki Kalajoen koulut ja oppilaat. Kouluja on 12. Oppilaita yli 2 000.

Suomessa on käytössä oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Se astui voimaan elokuussa 2014. Lain mukaan oppilaitoksen sijaintikunta vastaa opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen järjestämisestä. Niinpä esimerkiksi Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä Kpedun Kokkolan toimipaikkojen koulupsykologipalveluista vastaa Kokkolan kaupunki ja Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedun Ylivieskan toimipisteen psykologipalveluista Ylivieskan kaupunki.

Kokkolassa on kahdeksan koulupsykologin tointa. Niistä viisi on tällä hetkellä täytettynä. Kokkolan kaupungin koulupsykologina työskenteleväAnna Savolainen vastaa Hakalahden, Jokilaakson, Rahkosen ja Veikko Vionojan kouluista sekä Kokkolan suomalaisen lukion molemmista toimipisteistä. Hänen täytyy siis huolehtia 1 245 oppilaan psykologipalveluista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siinä on puolet liikaa, sillä Psykologiliitto suosittelee yhdelle koulupsykologille 600–800 oppilasta ja korkeintaan kolmea toimipistettä. Viidessä vuodessa Kokkolaan on tullut viisi koulupsykologin tointa lisää, mutta kokonaismäärä täytyisi tuplata, jotta yltäisimme suosituksiin, Savolainen kertoo.

Kokkolassa on luotu uusia koulupsykologin toimia, mikä on myönteinen asia, mutta oppilas- ja opiskelijamäärään nähden toimia on kuitenkin edelleen liian vähän. Johanna Puumala Kokkolan kaupungin johtava koulupsykologi

Ylivieskassa tilanne on, jos mahdollista, vieläkin huonompi. Kaupungissa on kaksi koulupsykologin virkaa, mutta toinen viranhaltija on parhaillaan vanhempainvapaalla eikä sijaista ole yrityksistä huolimatta löytynyt. Jäljellä oleva koulupsykologi vastaa vain Ylivieskan ala- ja yläkoulujen oppilaista, joten sekä Ylivieskan lukion että Jedun Ylivieskan toimipisteen opiskelijat joutuvat pärjäämään kokonaan ilman koulupsykologipalveluita.

– Tällä hetkellä psykologipalvelut puuttuvat 650 opiskelijalta. Olemme yrittäneet löytää sijaista, mutta psykologien saatavuus on äärettömän surkea. Se on kuin onkimista tyhjästä saavista, Ylivieskan kaupungin sivistysjohtajaKai Perttu huokaa.

Pertun mukaan Ylivieskan kaupunki yrittää korjata tilannetta ostopalvelujen avulla. Hän kuitenkin myöntää, että näillä resursseilla kaupunki ei pysty täyttämään lain asettamia vaatimuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oppilas- jaopiskelijahuoltolaissa sanotaan selvästi, että opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella opiskeluhuollon psykologin tai kuraattorin kanssa viimeistään seitsemäntenä työpäivänä sen jälkeen, kun opiskelija on tätä pyytänyt. Kiireellisessä tapauksessa mahdollisuus keskusteluun on järjestettävä samana tai seuraavana työpäivänä.

Ylivieskassa lain rikkominen on ilmeistä, koska kaikille opiskelijoille ei edes ole tarjolla koulupsykologipalveluita. Kokkolassa psykologien vastuulla on niin suuret oppilasmäärät, että tapaamisaikoja ei pystytä järjestämään lain määräämän ajan puitteissa. Niinpä myös Kokkolan kaupunki rikkoo lakia.

– Jonoja on. Kiireelliset tapaukset yritän hoitaa samana tai seuraavana päivänä, mutta muissa tapauksissa ajan saamisessa voi kestää enemmän kuin seitsemän työpäivää, Kokkolan kaupungin koulupsykologi Savolainen kertoo.

Saman ongelman on huomannut myös Kokkolan kaupungin johtava koulupsykologiJohanna Puumala. Hän vastaa Kpedun hyvinvointikampuksesta ja Kälviän toimipisteestä, Keski-Pohjanmaan Konservatoriosta sekä Kiviniityn koulusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kokkolassa on luotu uusia koulupsykologin toimia, mikä on myönteinen asia, mutta oppilas- ja opiskelijamäärään nähden toimia on kuitenkin edelleen liian vähän. Pyrin itse reagoimaan kaikkiin akuutteihin tapauksiin, mutta muilta osin lain vaatimukset eivät täyty, Puumala kertoo.

Kokkolan koulupsykologeilla ei ole omia huoneita kouluilla, vaan työhuoneet löytyvät Vingenkadulta oppilashuollon tiloista.
Kokkolan koulupsykologeilla ei ole omia huoneita kouluilla, vaan työhuoneet löytyvät Vingenkadulta oppilashuollon tiloista. Kuva: Ulla Nikula

Kalajoella koulupsykologi Isomaa ottaa puhelimitse yhteyttä opiskelijoihin seitsemän päivän sisällä, mutta varsinainen tapaamisaika sovitaan seitsemän päivän sisälle vain kiireellisissä tapauksissa. Työ painottuu alakouluihin.

– Jedulta ja Kristilliseltä opistolta puheillani ei käy juuri ketään ja lukioltakin hyvin vähän, Isomaa selventää.

Kokkolassa ja Kalajoella koulupsykologin juttusille pääsee ajanvarauksella. Minkäänlaista päivystystoimintaa ei ole, koska koulupsykologien aika ei yksinkertaisesti riitä siihen. Ajan puutteen vuoksi myös ennaltaehkäisevä toiminta jää miltei kokonaan tekemättä.

Sekä Savolaista että Puumalaa harmittaa, että he eivät ehdi olla läsnä koulujen arjessa. Sitä kaipaisivat myös opiskelijat.

– Koulu tarjoaa meille riittävästi psykologipalveluita, mutta niistä voisi tiedottaa paremmin. Psykologit voisivat käydä koululla kertomassa asioista. Tiedän, että heitä on pari, mutta en tiedä heidän nimiään, Kpedun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajaJenita Tilvis kertoo.

Ongelma on siis suuri. Mutta se ei suinkaan ole vain tämän alueen ongelma.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Opetushallituksen keräämän tiedon mukaan koulupsykologien oppilas- ja toimipistemäärissä on suuria aluekohtaisia eroja. Oppilasmäärä voi vaihdella 700 ja 2 000 oppilaan välillä. Osa koulupsykologeista työskentelee vain yhdessä toimipisteessä, kun taas toiset yrittävät yksin huolehtia yli kymmenestä toimipisteestä.

Yksi syy eriarvoisuuteen löytyy koulupsykologien määrästä: heitä ei ole tarpeeksi. Vaikka kunnat laittaisivat paikkoja auki, niiden täyttäminen saattaisi kestää useamman vuoden.

– Ongelmana on se, että psykologien koulutus keskittyy Etelä-Suomeen, Jyväskylä on pohjoisin paikka. Koulupsykologeja koulutetaan liian vähän ja maantieteellisesti yksipuolisesti, Ylivieskan kaupungin sivistysjohtaja Kai Perttu sanoo.

Nyt virassa olevilla koulupsykologeilla on käytännössä vain yksi vaihtoehto selviytyä valtavasta työmäärästään: he tekevät sen mitä pystyvät ja toivovat, että se riittää.

//Jutun otsikkoa muutettu 21.10.2019//

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä